Avsnitt 84: KBT-special

I det åttiofjärde avsnittet av podden pratar vi om KBT, kognitiv beteendeterapi. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund, som nyligen gått en KBT-utbildning. Kognitiv beteendeterapi är förmodligen den mest populära psykoterapiformen sedan något decennium tillbaka, både i Sverige och i många andra länder. Metoden har vetenskapligt bevisad evidens mot en rad olika tillstånd, inte minst ångestsjukdomar och depressioner.

I podden berättar Pär vad KBT består av och hur det går till när man söker hjälp hos en KBT-terapeut. Han berättar lite kort om psykoterapiernas tre olika vågor, där KBT tillhör den andra vågens psykoterapier. Vi diskuterar också skillnaden mellan KBT och psykodynamiska terapier, som tidigare varit dominerande men som numera fått mindre uppmärksamhet till förmån för just KBT. Pär berättar vad den som funderar på att gå i kognitiv beteendeterapi bör känna till och ger dessutom tips på vart man kan få hjälp.

Både Pär och Christian finns på Twitter om du vill diskutera avsnittet, Pär heter doctor4quality och Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!