Avsnitt 83: Självvald inläggning

I det åttiotredje avsnittet av podden pratar vi om självvald inläggning, en extremt hyllad vårdmetod som sprider sig inom psykiatrin i Sverige. Självvald inläggning innebär att man som patient själv lägger in sig på en psykiatrisk avdelning när man känner att man börjar bli sjuk och behöver vård. Christian har med sig psykiatrikern Markus Takanen, och har dessutom intervjuat specialistsjuksköterskan Joachim Eckerström som driver ett projekt med självvald inläggning på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Metoden är ett slags mellanting mellan öppenvård och akutvård. Den används när öppenvårdskontakten inte känns nog, men läget inte heller är direkt akut. En time-out och avkoppling i en miljö med professionell vårdpersonal tillhands kan ibland räcka för att avstyra ett skov innan det blir allvarligt. För patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning verkar metoden ha varit väldigt bra, vilket Joachim berättar mer om, men metoden används mot en rad andra diagnoser också. I länder som Norge och Nederländerna används redan självvald inläggning som en del av den ordinarie vården, i podden resonerar vi om möjligheten att den kan bli det i Sverige med.

Vi blir som vanligt glada när ni kommenterar avsnitten på Twitter. Markus Takanen heter sharedbulb där, Jochim Eckerström heter JoachimOliver och Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!