Avsnitt 85: Dokument: Aaron Beck och KBT-boomen

För att lyssna på hela dokumentären, gå in på Patreon.com/sinnessjukt

I avsnitt åttiofem av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Den här gången skärskådas Aaron Beck och KBT-boomen, en fascinerande historia om en misslyckad amerikansk psykoanalytiker som nästan på egen hand bröt den freudianska dominansen som rådde under stora delar av 1900-talet.

Aaron Temkin Becks föräldrar var ryska judar som emigrerade till USA från Ryssland som tonåringar i början av 1900-talet. Han växte upp på den amerikanska östkusten där han också studerade till läkare och psykoanalytiker. Efter att blivit nekad inträde i den amerikanska psykoanalytiska föreningen blev han en outsider och var tvungen att alliera sig med den beteendeterapeutiska skolan. Det blev början av en resa som skulle göra honom till en av de mest inflytelserika och intressanta personerna inom den moderna psykiatrin. Han ses som grundaren av kognitiv beteendeterapi, kanske framför allt den kognitiva delen av denna psykoterapi som idag är den i särklass mest använda och vetenskapligt undersökta av alla psykoterapiformer.

Hoppas att ni gillar det här dokumentet om den spännande människan Aaron Beck och det monumentala skiftet inom psykoterapi som han åstadkom. Det här är en trailer för dokumentären, för att lyssna på hela dokumentären, gå in på Patreon.com/sinnessjukt

Källor i urval:

The American Scholar: The Doctor Is IN, reportage av Daniel B. Smith
A pioneer in psychotherapy research: Aaron Beck. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry 38.11-12 (2004): 855-867, av Sidney Bloch.
Theoretical Models of Counseling and Psychotherapy av André Marquiz
A Conversation with Aaron T. Beck (Youtube och transkribering på AnnualReviews.org)
Psykologiguiden.se om Aaron Beck, Albert Ellis och den kognitiva revolutionen
“Det började med försök att visa att Freud hade rätt”, reportage i Läkartidningen av Miki Agerberg