Avsnitt 50: Stoppa självmorden! med Alfred Skogberg

I det femtionde avsnittet av podden har vi fint besök av Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i Sverige idag och Suicide Zero arbetar för att dramatiskt minska självmorden genom att sprida kunskap och bilda opinion i ämnet.

Alfred skrev 2012 boken ”När någon tar sitt liv – tragedierna vi kan förhindra” som blev mycket uppmärksammad, om du vill veta mer om boken kan du läsa Christians recension på vadärdepression.se. Även Alfreds Kalla Fakta-reportage om den så kallade Miami-modellen som sändes 2004 väckte stor debatt. Reportaget handlar om Dade County i Miami, som lyckats minska antalet självmord från 8 per 100 000 elever till 0,5 per 100 000 elever och faktiskt ibland haft år där de varit HELT förskonade från självmord. Kan vi minska självmorden i Sverige med samma modell som i Miami?

Förutom Miami-modellen pratar vi om hur man ska prata om ett självmord när någon har förlorat en anhörig och om medierapporteringen kring självmord och vad journalister kan göra för att på ett korrekt och värdigt sätt skriva om självmord. Gå gärna in på Twitter och diskutera programmet med Christian och Alfred, Christian heter c_dahlstrom och Alfred heter alfredskogberg där. Trevlig lyssning!

Om du har tankar om att ta ditt liv, sök professionell hjälp eller ring till Minds dygnet runt-öppna självmordslinje på telefonnummer 90101. Du kan också mejla eller chatta med självmordslinjen, gå in på www.mind.se/sjalvmordslinjen.