Avsnitt 51: Eldsjälar med Marie Niljung (del 1)

I det femtioförsta avsnittet av podden gästar eldsjälarnas eldsjäl Marie Niljung. Vi pratar om hennes fantastiska arbete mot psykisk ohälsa, om bipolär sjukdom, om självmordsprevention, om Värmland och om hennes tid på Försäkringskassan. Marie Niljungs föräldrar Kerstin och Sven tog livet av sig, vilket hon vägrar skämmas över eller försöka tysta ned.

Nuförtiden arbetar hon dels som personalkonsult med huvudansvar för hälsa och rehabilitering i Arvika kommun, dels arbetar hon ideellt för organisationen Suicide Zero. Bland annat arrangerar hon Våga fråga-konserter, där förra årets konsert drog in över 200 000 kronor och årets konsert väntas bli ännu större. 2015 ställde Mia Skäringer, Joel Alme, Hästpojken, Kajsa Grytt, Martin Hederos, Mattias Hellberg och många andra upp, i år kommer ännu fler stora artister att vara med, en av dem avslöjar Marie i denna intervju.

Vi pratar även om Värmland, som har varit ett av de län som haft högst självmordstal i Sverige men som de senaste åren har klättrat i Mind-index och nu är bättre än genomsnittet. Christian frågar bland annat hur det påverkar den psykiska hälsan när ett bruk lägger ner i en bruksort, vilket innebär arbetslöshet, utflyttning och sämre framtidsutsikter – inte minst för bygdens ungdomar. Som vanligt får ni gärna kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Marie heter MarieNiljung. Trevlig lyssning!