Avsnitt 166: Dokument: Sätermatriarken Margit Norell: Falska minnen (trailer del 3)

 

För att lyssna på hela dokumentären, gå in på: Patreon.com/sinnessjukt

I det hundrasextiosjätte avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument. Det här är tredje och sista delen av dokumentären om Margit Norell, psykoanalytikern som efter sin död pekades ut som hjärnan bakom vården som skapade seriemördaren Thomas Quick på Säters sjukhus i början av 90-talet.

Norell var även engagerad i det uppmärksammade da Costa-fallet på 80-talet och vården av Lars-Inge Svartenbrandt, bankrånaren som fick epitetet ”Sveriges farligaste brottsling”, och innan dess den medialt hyllade behandlingen av patienter med schizofreni på 70-talet, den så kallade Sätermodellen. Få människor har gjort så stort avtryck på bilden av rättspsykiatrin i Sverige som Margit Norell.

Del 3 handlar om perioden 1984–2005 – om Margits engagemang i da Costa-fallet, lärjungen Hanna Olsson, den misslyckade och kritiserade vården av Lars-Inge Svartenbrandt, fallet Thomas Quick, Margits död och hur hennes arv lever kvar idag.

Hela avsnittet, extramaterial, och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på http://patreon.com/sinnessjukt

Dokumentären har bekostats via poddens medlemmar på Patreon och med bidrag från Schizofrenifonden, som är Schizofreniförbundets fond som bekostar insatser och forskning som främjar de drabbades hälsa. För att bli medlem och stödja fondens arbete, gå in på Schizofreniforbundet.se.

Ljudeffekter och musik kommer från: https://www.zapsplat.com

Sentinel by Kai Engel is licensed under a Attribution License.

Wall by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com