Avsnitt 167: Uppföljning Sätermatriarken med Christian Rück och Rickard Sjöberg (del 1)

 

I det hundrasextiosjunde avsnittet av podden följer vi upp dokumentären Sätermatriarken Margit Norell. Det här är del ett av två av uppföljningen och gäster är Christian Rück och Rickard Sjöberg. Christan Rück är överläkare och professor i psykiatri vid Karolinska institutet, och sannolikt den som senast intervjuade Sture Bergwall alias Thomas Quick. Christian har dessutom arrangerat en föreläsningsdag på KI om vilka slutsatser man inom akademin kan dra av fallet Thomas Quick.

Rickard Sjöberg är docent i neurokirurgi vid Umeå universitet samt docent i medicinsk psykologi, och doktorerade 2002 på en avhandling om barnvittnesmål. Rickard utvärderade Sven Åke Christiansons minnestester under Sture Bergwalls resningsprocess och var den som senare tipsade SVT:s Dan Josefsson och Dagens Nyheter om det så kallade Kevin-fallet. Rickard har även andra kopplingar till exempelvis Hanna Olsson och da Costa-fallet, som han berättar mer om här.

I den här delen pratar vi generellt om Margit och dokumentären, men även om det vanskliga i att skylla rättsskandaler på enskilda personers karaktärsbrister, och därmed underskatta hur utbredda en del uppfattningar om psykologi, brottslighet, jämställdhet och annat var på den tiden. Vi pratar även om Sigmund Freud och psykoanalysens brister, vilken roll de stora dagstidningarnas kultursidor har haft för att sprida ovetenskapliga idéer om psykologi, och varför ondska är en förförisk men problematisk förklaringsmodell för olika typer av samhällsproblem.

Den andra och sista delen av den här uppföljningen kommer i början av december. Vill ni diskutera uppföljningen med oss finns Christian Rück på Twitter där han heter christianruck, där finns även Christian Dahlström som heter c_dahlstrom.

Dokumentären, extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på http://patreon.com/sinnessjukt