Avsnitt 97: Dokument: Miraklet litium

För att lyssna på hela dokumentären, gå in på Patreon.com/sinnessjukt

I det nittiosjunde avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Den här gången skärskådas litium, en mirakulös upptäckt med en hänförande historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till vårt universums födelse. Ett grundämne som räddat hundratusentals liv utan att få ett erkännande värt namnet.

Litium är faktiskt en svensk upptäckt. 1817 utvann den blott 25-årige svenske kemisten August Arfwedson litium ur en bit av mineralet petalit från Utö i Stockholms södra skärgård. Sedan dess har litium visat sig vara väldigt användbart, inte minst i litiumjonbatterier – men även inom psykiatrin alltså, där det används främst mot bipolär sjukdom. Litium fungerar både mot akuta manier och som en förebyggande behandling mot manier och depressioner.

I det här dokumentet medverkar bland andra professor Mikael Landén, seniorprofessor Marie Åsberg och journalisten Arvid Lagercrantz. Det här är en trailer för dokumentären, för att lyssna på hela dokumentären, gå in på Patreon.com/sinnessjukt

Källor i urval:

Cade, John FJ. ”Lithium salts in the treatment of psychotic excitement.” Medical Journal of Australia (1949).
Kahl, Ulrika. ”Litium–ett terapeutiskt grundämne ännu oöverträffat som profylax vid BPD.” system 2 (2004): 14.
Nilsson, Anders. ”Grattis litium!”. Forskning och framsteg.
Shorter, Edward. ”The history of lithium therapy.” Bipolar disorders 11.s2 (2009): 4-9.

Faktagranskningen har Lars Johnson, överläkare på Affektivt centrum vid S:t Görans sjukhus, stått för.