Avsnitt 88: Fysisk aktivitet och psykisk ohälsa med Anders Hansen (del 1)

I det åttioåttonde avsnittet av podden pratar vi om fysisk aktivitet och psykisk ohälsa. Det här är första delen i denna tvådelade special och Christian har med sig psykiatrikern, författaren och vetenskapsjournalisten Anders Hansen. Hans bok ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna” är en av landets mest sålda böcker alla kategorier sedan den släpptes förra året, och ska nu lanseras i USA och andra länder. I den här intervjun förklarar han varför fysisk aktivitet är det överlägset bästa sättet att ta hand om din hjärna.

Anders berättar att våra hjärnor är föränderliga och anpassningsbara, tvärtemot den seglivade myten om att vi får ett visst antal hjärnceller som sedan sakta dör ifrån oss. Men för att hålla hjärnan i form är fysisk aktivitet i princip ett måste, menar Anders. Christian frågar om vilken form av fysisk aktivitet som är bäst, vilka begränsningar man bör känna till, vad Anders rekommenderar till sina egna patienter, hur våra stressystem påverkas av träning, och varför vissa väldigt vältränade människor ändå blir psykiskt sjuka. Dessutom pratar vi om Kim Peek – som är förlagan till Dustin Hoffmans karaktär i filmen Rain Man, samt om hur koncentration, kreativitet och minne förbättras av något så enkelt som en promenad.

Missa inte del två av den här intervjun med Anders, som släpps i slutet av juli. Till dess får ni gärna diskutera med Christian och Anders på Twitter där Christian heter c_dahlstrom och Anders heter AndersHansen74. Trevlig lyssning!