Avsnitt 89: Fysisk aktivitet och psykisk ohälsa med Anders Hansen (del 2)

I det åttionionde avsnittet av podden pratar vi återigen om fysisk aktivitet och psykisk ohälsa. Det här är andra delen i denna tvådelade special och Christian har med sig psykiatrikern, författaren och vetenskapsjournalisten Anders Hansen. I den här delen pratar vi bland annat om vilka typer av träning – samt i vilka doser – som är bäst för hjärnan, vad man kan göra istället för att springa eller köra spinning ifall man tycker det är supertråkigt, och varför även lättare pulsträning är så bra.

Motion är också en klassfråga, ett faktum som Anders tycker är viktig att belysa. Han slår ett slag för mer skolgymnastik, som han menar förbättrar elevernas resultat även i teoretiska ämnen. Med tanke på hur svenska elever presterat i de senaste årens Pisa-undersökningar, kan idrotten vara nog så viktig för att vända trenden. Anders berättar också vad fördelarna med fysisk aktivitet är på lång sikt, varför kosttillskott nästan alltid är pengar i sjön och varför människor med adhd ofta har särskilt stora fördelar av att ägna sig åt fysisk aktivitet.

Om ni gillade den här specialen får ni gärna diskutera den på Twitter. Christian och Anders finns båda på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Anders heter AndersHansen74. Trevlig lyssning!