Avsnitt 87: Psykodynamisk terapi med Peter Lilliengren (del 2)

I det åttiosjunde avsnittet av podden pratar vi återigen om psykodynamisk terapi med psykologen och psykodynamikern Peter Lilliengren. Det här är den andra och sista delen av intervjun och denna gång fokuserar vi mer på skillnaderna mellan kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi (PDT), och hur mycket de har inspirerats av varandra.

Dessutom diskuterar vi givetvis psykoanalysens fader, den mytomspunne och dyrkade – men också starkt ifrågasatte – Sigmund Freud. Vilka var hans förtjänster och vad var mindre bra med hans teorier? Hur mycket fuskade han egentligen med sin forskning? Vi talar även om det väldigt aktuella ämnet bortträngda minnen, ett mörkt kapitel inom psykologin och juridiken som uppmärksammats i till exempel Kevin-fallet, mordet på Catrin Da Costa och turerna kring Thomas Quick. Peter menar att vissa psykologer och vetenskapsmän som Sven Å Christianson tycks ha missuppfattat begreppet bortträngning.

Om ni vill kontakta Peter eller gå i psykoterapi hos honom, så kan ni googla hans namn så hittar ni kontaktuppgifter. Christian finns som vanligt på Twitter där han heter c_dahlstrom, så gå gärna in där och kommentera den här PDT-specialen. Trevlig lyssning!