Avsnitt 58: Skattningsskalor

I det femtioåttonde avsnittet av podden pratar vi om skattningsskalor eller skattningsformulär. Skattningsskalor är navet i dagens psykiatri där det används för att screena efter sjukdomar och för att vara ett stöd när man ställer diagnoser på sina patienter.

Många inom psykiatrin hoppas att de, likt kroppsmedicinen, ska få biomarkörer (såsom blodprov, röntgen, m.m.) att använda när man diagnostiserar människor inom den psykiatriska vården. I podden förklarar vi vad skattningsskalor och skattningsformulär är för någonting egentligen. Vi tar upp formulären MADRS (depression), PDSS-SR (paniksyndrom), MINI (övergripande formulär), ARSR (ADHD hos vuxna), AUDIT (alkoholism) och DUDIT (drogberoende). Vi förklarar kort vad de mäter, ger exempel på en typisk fråga ur formuläret och sätter ett betyg på formuläret utifrån hur väl det fångar sjukdomen och hur pass lättbegripligt det är.

Självklart får ni gärna berätta vad ni tycker om det här avsnittet, både Christian och Pär finns på Twitter så kika in där i så fall. Trevlig lyssning!