Avsnitt 59: Bipolär sjukdom – Fakta och statistik

I det femtionionde avsnittet av podden pratar vi om bipolär sjukdom, eller manodepressivitet som det också kallas ibland. I det här avsnittet, som är det första av två i ämnet, pratar vi om vad bipolär sjukdom är för något, vilka olika typer som finns, hur pass vanligt det är med bipolär sjukdom, vilka sjukdomar och diagnoser som kan missuppfattas som bipolär sjukdom och vice versa (så kallade differentialdiagnoser) och litegrann om det faktum att bipolär sjukdom är en av de mest ärftliga psykiska sjukdomarna som finns.

Dessutom pratar vi om självmordsrisken bland människor som har bipolär sjukdom. Personer med bipolär sjukdom löper nämligen 10 till 20 gånger högre risk att begå självmord jämfört med personer utan bipolär sjukdom. Mellan 8-20 procent av alla som drabbas av bipolär sjukdom tar förr eller senare livet av sig, vilket understryker det faktum att det är oerhört viktigt att sjukdomen behandlas, eftersom risken då minskar drastiskt.

I del två av den här specialen pratar vi om behandlingar och biverkningar, så missa inte det! Både Christian och Pär finns på Twitter om ni vill diskutera avsnittet. Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!