Avsnitt 38: Schizofreni, tabu och politik med Maria Borelius (del 2)

I det trettioåttonde avsnittet av podden pratar vi återigen om schizofreni, tabu och politik med Maria Borelius. Detta är den andra delen av två av denna intervju, lyssna gärna på del ett av intervjun innan du lyssnar på detta avsnitt. I det här avsnittet berättar Maria hur ledande politiker pratar om psykisk ohälsa bakom kulisserna, och vad hon tycker att politiker borde göra för att förbättra situationen för alla psykiskt sjuka i Sverige.

Bland annat menar hon att psykiatrin borde få 25-30 procent av sjukvårdsbudgeten, motsvarande sjukdomsbördan som de psykiatriska diagnoserna står för, inte 7-8 procent av budgeten som det ser ut idag. Hon tycker också att Vetenskapsrådet borde ge mer pengar till svensk forskning om psykisk ohälsa, idag får sådan forskning bara 7 procent av de totala forskningsmedlen som myndigheten delar ut vilket är oacceptabelt enligt Maria.

Ifall du vill diskutera innehållet i podden med Christian eller Maria så finns de båda på Twitter! Christian heter c_dahlstrom och Maria heter BoreliusMaria.