Avsnitt 37: Schizofreni, tabu och politik med Maria Borelius (del 1)

I det trettiosjunde avsnittet av podden pratar vi om schizofreni, tabu och politik med Maria Borelius. Hon är mest känd som före detta moderat handelsminister, men är också prisad vetenskapsjournalist som har skrivit boken ”Bryt det sista tabut” om tabut kring psykisk ohälsa. Maria Borelius lillebror hette Carl Olof Borelius och var hennes bästa vän. Hon beskriver honom som en snygg och populär kille som alla gillade. Under gymnasiet drabbades Carl Olof av schizofreni och dog ett par år senare i en lägenhetsbrand, endast 24 år gammal.

Det här är del 1 av 2 av denna intervju. I första delen berättar Maria om hur det gick till när hennes bror blev sjuk, varför hon inte tidigare vågat berätta om broderns psykiska sjukdom för andra och varför psykiatrin och forskning på psykiatriska diagnoser får så lite pengar. Dessutom får hon frågan ifall hon själv är orolig för att drabbas av schizofreni, en mycket ärftligt sjukdom.

Om du vill diskutera podden med Christian eller Maria kan du göra det på Twitter! Christian heter c_dahlstrom och Maria heter BoreliusMaria.