Avsnitt 194: Joar Guterstam om opioidepidemin och svensk narkotikapolitik (del 2)

 

I det hundranittiofjärde avsnittet av podden talar vi om opioider och beroendesjukdomar. Gäst är Joar Guterstam. I den andra delen av intervjun får han expertfrågor av Hanna Brus och smärtkliniken på Sankt Görans sjukhus, som bland annat undrar vilka riskfaktorer utöver tidigare missbruk som finns för opioidberoende. Dessutom pratar vi mer om opioidepidemin i USA och varför man inte lyckas vända den farliga utvecklingen?

Vi talar även om den stora ökningen av oxikodon-förskrivning i Sverige de senaste tjugo åren, har vi en opioidkris även här? Vilka skyddande mekanismer har vi i Sverige som kan motverka en lika negativ trend som i USA? Dessutom talar vi om några vanligt förekommande myter om beroende, som att droganvändningen kryper nedåt i åldrarna.

Om du vill kommentera avsnittet finns Joar på Twitter där han heter joarguterstam, även Christian finns där och heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Christians recension av Beth Macys “Dopesick”:  https://vadardepression.se/recension-dopesick-av-beth-macy/

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se
Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik
Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/