Avsnitt 193: Joar Guterstam om opioidepidemin och svensk narkotikapolitik (del 1)

 

I det hundranittiotredje avsnittet av podden talar vi om opioider och beroendesjukdomar. Gäst är Joar Guterstam som är beroendeforskare, specialistläkare i psykiatri samt ordförande i Svensk förening för beroendemedicin. Det här är den första delen av fyra av intervjun med Joar, och här berättar han bland annat om opioidernas historia från opium till morfin, heroin och dagens långverkande opioider som orsakat den så kallade opioidepidemin i USA.

Hur växte opioidkrisen fram i USA under slutet av 90-talet, och vad låg bakom? Var det tillverkaren Purdue Pharmas aggressiva marknadsföring av läkemedlet OxyContin, de nya liberala lagarna för tv-reklam i USA, smärtlindringens statushöjning i vården, eller någonting annat? OxyContin – som står i centrum i den uppmärksammade boken och tv-serien Dopesick – marknadsfördes med utfästelser om att mindre än 1 % blev beroende av substansen, hur beroendeframkallande är den egentligen?


Om du vill kommentera avsnittet finns Joar på Twitter där han heter joarguterstam, även Christian finns där och heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Mer info om Christians framträdande i Örnsköldsvik: https://aawahjalpen.se/

Christians recension av Beth Macys “Dopesick”:  https://vadardepression.se/recension-dopesick-av-beth-macy/

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se
Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik
Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/