Avsnitt 181: Dokument: Beckomberga sjukhus (smakprov del 2)

 

För att lyssna på hela dokumentären, gå in på Patreon.com/sinnessjukt

I det hundraåttioförsta avsnittet av podden är det dags för den andra delen av tre av dokumentären om Beckomberga sjukhus. Del 2 handlar om Beckombergas storhetstid.

När sjukhuset var som störst styrdes det av den karismatiske läkaren och alkoholforskaren Sander Izikowitz, som numera har fått en gata på sjukhusområdet uppkallad efter sig. Izikowitz var en pionjär som arbetade hårt på sjukhusets PR, pressens rapportering såg han som den första kontakten med framtida patienter.

Beckomberga växte i takt med befolkningsökningen och utbyggnaden av psykiatrin i västvärlden – till sist hade sjukhuset över 1900 patienter och mer än tusen anställda. Trots den medicinsk-biologiska vårdideologin som rådde på Beckomberga, satsade man stort på rekreation och kultur. En rad svenska och internationella världsstjärnor har uppträtt i festsalen, här avslöjas för första gången vilka de var. Dessutom avslöjas Cornelis Vreeswijks karaktär Hönan Agdas verkliga identitet, samt nya detaljer av den uppseendeväckande sanningen om Jussi Björlings relation till sjukhuset.

Extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på: http://patreon.com/sinnessjukt

Part X by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike 3.0 International License.

Invisible by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License.

MainSquare by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License.

In the museum by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike 3.0 International License.

Passacaglia by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License.