Avsnitt 180: Dokument: Beckomberga sjukhus (smakprov del 1)

 

För att lyssna på hela dokumentären, gå in på Patreon.com/sinnessjukt

I det hundraåttionde avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument. Den här gången första delen av en tredelad dokumentär om Beckomberga sjukhus, den svenska psykiatrins kronjuvel. Beckomberga slog upp portarna i oktober 1932 och går till historien som Sveriges största mentalsjukhus genom alla tider.

Berättelsen om Beckomberga sjukhus är dock höljd i dunkel. Det mesta som har publicerats om sjukhuset är dessutom mer eller mindre felaktig. Det gäller allt från ryktet om Jussi Björlings tid som patient, till helt fundamentala uppgifter om sjukhusets storlek och när sjukhuset stängde – om det någonsin har stängt.

Del 1 handlar om Beckombergas bakgrund och första decennium. Varför byggdes sjukhuset? Vad är sanningen bakom myterna? Vilka var patienterna? Konstnärerna Ester Henning och Sigrid Hjertén var två av dem, författaren Agnes von Krusenstjerna en annan. Tidigare anställda på sjukhuset berättar om stämningen och behandlingarna. Dessutom avslöjas den uppseendeväckande sanningen om Jussi Björlings relation till Beckomberga sjukhus.

Extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på: http://patreon.com/sinnessjukt

Curves by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com

North Pole by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com

Become Death by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com

Bankrupt by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com