Avsnitt 165: Dokument: Sätermatriarken Margit Norell: Bortträngda minnen (trailer del 2)

 

För att lyssna på hela dokumentären, gå in på: Patreon.com/sinnessjukt

I det hundrasextiofemte avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument. Det här är andra delen av den tredelade dokumentären om Margit Norell, psykoanalytikern som efter sin död pekades ut som hjärnan bakom vården som skapade seriemördaren Thomas Quick på Säters sjukhus i början av 90-talet.

Norell var även engagerad i det uppmärksammade da Costa-fallet på 80-talet och vården av Lars-Inge Svartenbrandt, bankrånaren som fick epitetet ”Sveriges farligaste brottsling”, och innan dess den medialt hyllade behandlingen av patienter med schizofreni på 70-talet, den så kallade Sätermodellen. Få människor har gjort så stort avtryck på bilden av rättspsykiatrin i Sverige som Margit Norell.

Del 2 handlar om perioden 1951–1983 – om när Margit blev psykoanalytiker, uppdraget efter Dag Hammarskjölds död, grundandet av IFPS och Holistiska föreningen, Freida Fromm-Reichmann, Sätermodellen och den misslyckade schizofrenibehandlingen samt incestdebatten på 80-talet där Alice Miller, Sándor Ferenczi och Jeffrey Masson blev viktiga förebilder för Margit och andra psykoterapeuter.

Hela avsnittet, extramaterial, och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på http://patreon.com/sinnessjukt

Dokumentären har bekostats via poddens medlemmar på Patreon och med bidrag från Schizofrenifonden, som är Schizofreniförbundets fond som bekostar insatser och forskning som främjar de drabbades hälsa. För att bli medlem och stödja fondens arbete, gå in på Schizofreniforbundet.se.

Ljudeffekter och musik kommer från: https://www.zapsplat.com

Improv1 by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com

Añada by Jahzzar is licensed under a Attribution-ShareAlike License. Based on a work at betterwithmusic.com