Avsnitt 162: Anders Hansen svarar på forskarkritiken mot ”Skärmhjärnan”

I det hundrasextioandra avsnittet av podden pratar vi med författaren och psykiatrikern Anders Hansen om forskarkritiken mot hans bästsäljande bok ”Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda”. Den senaste tiden har flera psykologer och forskare riktat skarp kritik mot Anders bild av forskningsläget kring skärmtid och psykisk ohälsa, som de menar är överdriven och riskerar att skapa obefogad oro. Kritiken har bland annat handlat om så kallad cherry picking, där man medvetet eller omedvetet väljer studier som stöder ens tes och utelämnar sådant som talar emot den.

Anders svarar på kritiken och berättar hur han har gjort sitt urval av studier. Ett annat problem med forskningsfältet är att mycket bygger på så kallade tvärsnittsstudier som inte säger någonting om kausalitet – det vill säga om det finns något orsakssamband mellan psykisk ohälsa och skärmtid, eller om ett sådant samband har helt andra förklaringar – men också att den data som forskningen bygger på så ofta är egenrapporterad skärmtidsanvändning, vilket är en otillförlitlig metod. Anders förklarar hur han tänker kring de problemen.

Citatet från WHO i Amy Orbens avhandling som Christian hänvisar till är för övrigt: ”To make sense of such conflicting reviews, the ’very low’ quality of research in the area must be taken into account (Carson et al. 2016; World Health Organisation 2019).” Om ni vill kommentera avsnittet finns både Christian och Anders på Twitter. Christian heter c_dahlstrom och Anders heter AndersHansen74. Trevlig lyssning!