Avsnitt 10: ADHD och ADD – Frågor och svar

I det tionde avsnittet av podden pratar vi om ADHD, ADD och en kortis om Damp. Jag ställer en massa frågor till läkaren och forskaren Pär Höglund som arbetar inom barnpsykiatrin och bland annat gör ADHD-utredningar där. ADHD och ADD är intressanta diagnoser och här får du svar på alla de vanligaste frågorna.

Jag frågar bland annat vad som är skillnaden mellan en sjukdom och en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ADHD och ADD är, om man föds med ADHD eller om man får det, hur vanligt förekommande ADHD och ADD är och ifall skolan och samhället behöver öka sin kunskap kring de här diagnoserna. Hur går man tillväga när man ställer en ADHD-diagnos? Här får ni svaret.

Vi pratar också om vilka problem diagnoserna ställer för den som får dem, Pär berättar hur ADHD påverkar barns och vuxnas liv. Men ADHD och ADD innebär inte bara problem, det finns stora fördelar också, som vi givetvis pratar om. Slutligen pratar vi om behandlingar, vilka behandlingar som fungerar bäst och vilka biverkningar vanliga mediciner som Concerta, Ritalin och Strattera har.

Både jag och Pär finns på Twitter, Pär heter @doctor4quality och jag heter @c_dahlstrom, in och säg vad ni tycker om podden. Om du vill köpa min bok om depression och panikångest som jag tipsar om i podden (Sveriges mest sålda om ångest) finns den att köpa signerad här till dig själv eller någon som behöver den!