Avsnitt 11: Förlossningsdepression och digital detox

I det elfte avsnittet av podden pratar vi och förlossningsdepression och digital detox. Med mig har jag en ny bekantskap, författaren och frilansskribenten Josefine Lindén. Förlossningsdepression drabbar ungefär 8-15 % av alla nyblivna mödrar, men kan också drabba män, och Josefine har egen erfarenhet som hon berättar om i podden.

Många nyblivna mödrar drabbas av känslan av att vara en värdelös mamma för att man inte kan amma sitt barn, eller som i Josefines fall: att man inte märker att barnet inte får i sig tillräckligt med mjölk. Josefine berättar också om det akuta kejsarsnittet, infektionen som fick sjuksköterskorna att tappa fattningen, hur hon kände att hennes barn borde få en annan, bättre mamma – men också hur hennes barn numera är en styrka för henne i hennes psykiska ohälsa. Vi pratar även om orsakerna bakom förlossningsdepression, till exempel hormonen progesteron och östrogen som påverkar kvinnans kropp under och efter graviditeten.

Vi pratar också om digital detox (digital fasta) som Christian har testat som en del i sitt försök att bli av med utmattningsdepression. De flesta av oss använder våra smartphones, datorer och surfplattor på ett nästan tvångsmässigt sätt, vad händer när man bestämmer sig för att ”fasta” från datorer och mobiler över helgerna? Christian berättar om sina erfarenheter och talar lite kort om forskningen på stress i informationssamhället.