Avsnitt 9: Depression – Bra behandlingar och biverkningar

I det nionde avsnittet av Sinnessjukt pratar vi om depression igen, en uppföljare till avsnitt sju. Om du missade det avsnittet, som handlade om symtom och fakta om depressioner, lyssna på det på länken. I dagens avsnitt berättar vi istället om de bästa behandlingarna mot depression och vilka biverkningarna är – terapier, mediciner, elbehandling och annat.

Vi ställer oss frågan: Vilka behandlingar mot depression har vetenskapligt stöd? Vilka har inte vetenskapligt stöd? Pär går igenom behandlingarna var och en för sig och Christian berättar om sina egna erfarenheter av de olika alternativen. Vi pratar om KBT, interpersonell psykoterapi och psykodynamisk terapi till exempel, vad är skillnaden egentligen?

Vi frågar oss också vilka antidepressiva mediciner som finns och vad som skiljer dem åt? Vilka är mest effektiva? Vårt budskap är att det finns många effektiva behandlingar mot depression, vilket är särskilt viktigt att påpeka för deprimerade människor, eftersom de ofta har en pessimistisk framtidssyn på grund av just sjukdomen. Tyvärr är det vanligt att man ofta behöver testa många olika alternativ innan man hittar det som funkar, men till slut hittar de allra flesta något som fungerar.

Om du vill veta mer om vilka behandlingar som fungerar mot depression, köp min bästsäljande bok om depression där jag skriver mer om vilka behandlingar som har vetenskapligt stöd för sin effekt.