Avsnitt 196: Joar Guterstam om opioidepidemin och svensk narkotikapolitik (smakprov del 4)

 

*** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***

I det hundranittiosjätte avsnittet av podden talar vi om opioider och beroendesjukdomar. Gäst är Joar Guterstam. I den fjärde och sista delen av intervjun pratar vi bland annat om samsjuklighetsutredningen och vilka förslag i den som Joar tycker är rimliga. Bör alla regioner erbjuda sprututbyten? Är det bra att testa även brukarrum? Ska all beroendebehandling vara ett ansvar för regionernas hälso- och sjukvård?

Dessutom pratar vi om personen som har kallats den svenska narkotikapolitikens fader – Nils Bejerot. Hur mycket av politikens och vårdens misslyckanden kan man lasta Bejerot för, och hur påverkade sonens ADHD och tragiska självmord Nils åsikter om läkemedelsbehandling? Joar svarar även på alla era lyssnarfrågor, om provisionsbaserad lön i svenska läkemedelsbranschen, lagstiftningens påverkan på konsumtionen av illegala droger, vad i samsjuklighetsutredningen som var dåligt och varför Naloxon inte görs mer tillgängligt.


Om du vill kommentera avsnittet finns Joar på Twitter där han heter joarguterstam, även Christian finns där och heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se
Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik
Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/