Avsnitt 8: Självmord och anhöriga med Ludmilla Rosengren

I det åttonde avsnittet av podden tog jag tåget till Uppsala för att prata med Ludmilla Rosengren om självmord och hur det är att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa. Hon är läkaren vars 14-åriga dotter Linnéa tog livet av sig i maj 2008. Sedan två år tillbaka driver Ludmilla organisationen Suicide Zero som arbetar för att minska antalet självmord radikalt i Sverige.

I Sverige är självmord idag den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 15-44 år och den näst vanligaste för kvinnor i samma ålder. Trots det är det fortfarande någonting som nästan ingen tycks vilja prata om, därför var det befriande att prata med Ludmilla som är helt öppen med sin egen historia, och som dessutom har starka åsikter om psykiatrin i Sverige.

Vi pratar om hur hennes och hennes familjs liv förändrades, vad hon tycker om vården Linnéa fick, vad som händer med en kropp när man kastar sig framför ett tåg, hur hennes och hennes mans förhållande påverkades, hur hon känner inför den plats där Linnéa tog sitt liv och varför hon startade organisationen Suicide Zero. Hon berättar också att hon tycker att alla vårdcentraler borde ha minst en psykolog anställd.

Om du har tankar om att ta ditt liv, sök professionell hjälp eller ring till Minds dygnet runt-öppna självmordslinje på telefonnummer 90101. Du kan också mejla eller chatta med självmordslinjen, gå in på www.mind.se/sjalvmordslinjen.