Avsnitt 69: Pseudovetenskap och okunskap (del 2)

I det sextionionde avsnittet av podden pratar vi återigen om pseudovetenskap och okunskap inom psykisk ohälsa med psykiatrikern Markus Takanen från Beroendecentrum i Stockholm. Vi tar bland annat om signalsubstanser, som ofta används väl slapphänt som förklaring till psykisk ohälsa av olika former. Ibland gör man så även inom sjukvården, men framför allt bland alternativa hälsoprofiler på nätet. Vi tar upp exempel från podcasten 4Health och från hormongurun Mia Lundin.

Förutom signalsubstanser pratar vi om neurolingvistisk programmering (NLP), en pseudovetenskaplig metod med ett flashigt namn men helt utan substans. Bland annat ringer Christian upp det danska företaget Mindly, som säljer ljudböcker baserade på NLP, och ifrågasätter deras ”kundrecensioner” som vittnar om produkternas fantastiska effekter.

Det här dubbelavsnittet har varit ett av de svåraste att göra, ett tiotal personer har varit iblandade i research- och manusarbetet. Därför vill vi tacka föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) som hjälpt till med researchen inför det här avsnittet, men också läkare, psykologer och jurister som varit delaktiga. Trevlig lyssning!