Avsnitt 60: Bipolär sjukdom – Behandlingar och biverkningar

I det sextionde avsnittet av podden pratar vi återigen om bipolär sjukdom med läkaren Pär Höglund, denna gången om behandlingar och biverkningar. Fortfarande idag är litium i de flesta fall den mest effektiva behandlingen vid bipolär sjukdom, men det finns även andra läkemedelsbehandlingar och psykoterapier. Litium är egentligen ett grundämne som visat sig ha stämningsstabiliserande effekter. Mogens Schou heter den danske psykiatriker som upptäckte litiumets positiva effekter på människor med bipolär sjukdom, ett genombrott som många ansåg borde gett honom ett nobelpris.

Idag finns det fler läkemedelsbehandlingar för människor med bipolär sjukdom, bland annat används antiepileptika – det vill säga epilepsimediciner – men även exempelvis antidepressiva mediciner, som dock är ett kontroversiellt ämne. Faktum är att av alla psykiatriska sjukdomstillstånd, är bipolära tillstånd de vars sjukdomsbörda minskar mest om patienten erbjuds en optimal behandling.

Som vanligt hoppas vi att ni gillar avsnittet och att ni berättar vad ni tycker om det på Twitter. Christian heter c_dahlstrom där och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!