Avsnitt 28: Personlighetsstörningar och närhet

I det tjugoåttonde avsnittet av podden pratar vi om personlighetsstörningar och närhet. Personlighetsstörningar förekommer hos ungefär tio-femton procent av befolkningen, men är betydligt vanligare inom psykiatrin. Man delar upp dem i tre olika kluster: kluster A – udda eller excentriska störningar, kluster B – dramatiska, emotionella eller oberäkneliga störningar, och kluster C – räddhågade störningar.

I det här avsnittet berättar Pär lite kort om varje personlighetsstörning i de tre olika klustren, bland annat Borderline (eller emotionellt instabil personlighetsstörning) och narcissistisk personlighetsstörning. En slags överblick över personlighetsstörningar, han berättar vad som karaktäriserar de olika personlighetsstörningarna och tar upp lite av den kritik som uttrycket har fått.

Christian berättar om närhet och vad det betyder för människors psykiska och fysiska hälsa. Bland annat tar han upp den omtalade artikel som publicerades i Svenska Dagbladet för ett par veckor sedan, där forskaren James Coan berättar om hans och hans forskarkollegors intressanta försök. En så enkel sak som att hålla hand kan faktiskt vara mycket bra för den psykiska hälsan, i den här podden får ni veta varför.