Avsnitt 240: Markus Heilig om beroende, kön och hjärnavbildning (del 2)

I det tvåhundrafyrtionde avsnittet pratar vi återigen om beroende, kön och hjärnavbildning. Gäst är Markus Heilig. I den andra delen av fyra berättar Markus om de kommersiella, freudianska och religiösa inslagen i amerikansk psykiatri. Dessutom pratar vi om AA-rörelsen och hur Markus inställning till den har förändrats över tid.

Markus berättar om när han retade upp den amerikanska kongressen och var tvungen att förklara sig i Capitolium. Christian frågar varför han krävde han att få arbeta kliniskt i USA, och ifall han tycker att den svenska psykiatrin blivit bättre de senaste decennierna. Markus berättar varför han tycker att psykiatrin behöver axla mentalsjukhusens roll, hur behandling av psykisk sjukdom kan skilja sig åt mellan könen, och på vilket sätt den svenska skolan är dåligt lämpad för personer med ADHD.


Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter han heter c_dahlstrom, eller på Bluesky där han heter christiandahlstrom.bsky.social. Trevlig lyssning!

Recension ”Hon, han och hjärnan”: https://vadardepression.se/recension-han-hon-och-hjarnan-av-markus-heilig/
Recension ”Alkohol, droger och hjärnan: tro och vetande utifrån modern neurovetenskap”: https://vadardepression.se/recension-alkohol-droger-och-hjarnan-tro-och-vetande-utifran-modern-neurovetenskap-av-markus-heilig/

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Synka Patreon med Spotify: https://www.patreon.com/posts/sa-lyssnar-du-pa-34442592

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/