Avsnitt 239: Markus Heilig om beroende, kön och hjärnavbildning (del 1)

I det tvåhundratrettionionde avsnittet pratar vi om beroende, kön och hjärnavbildning. Gäst är Markus Heilig som är psykiatriker och professor i psykiatri vid Linköpings universitet. I den första delen av fyra berättar Markus om flykten från Polen, uppväxten i Lund och varför han lämnade Sverige för USA 2003. Varför upplevde han att psykiatrin hade ”kidnappats” och vilken roll spelade Johan Cullberg på den tiden?

Vi pratar om ”Fallskärmsprojektets” bristande dokumentation, och det faktum att föräldrar förr lastades för sina barns schizofreni, ADHD och autism. Christian frågar även om Markus inställning till psykoterapi, både i form av samtalsterapi och i den bredare bemärkelse som psykiatrikerna Hans Forssman och Jan Wålinder beskrev på 1970-talet.

Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter han heter c_dahlstrom, eller på Bluesky där han heter christiandahlstrom.bsky.social. Trevlig lyssning!

Recension ”Hon, han och hjärnan”: https://vadardepression.se/recension-han-hon-och-hjarnan-av-markus-heilig/
Recension ”Alkohol, droger och hjärnan: tro och vetande utifrån modern neurovetenskap”: https://vadardepression.se/recension-alkohol-droger-och-hjarnan-tro-och-vetande-utifran-modern-neurovetenskap-av-markus-heilig/

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Synka Patreon med Spotify: https://www.patreon.com/posts/sa-lyssnar-du-pa-34442592

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se
Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik
Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/