Avsnitt 168: Uppföljning Sätermatriarken med Christian Rück och Rickard L Sjöberg (del 2)

 

I det hundrasextioåttonde avsnittet av podden följer vi upp dokumentären Sätermatriarken Margit Norell. Det här är andra delen av två av uppföljningen och gäster är Christian Rück och Rickard L Sjöberg. Christan Rück är överläkare och professor i psykiatri vid Karolinska institutet, Rickard L Sjöberg är docent i neurokirurgi vid Umeå universitet samt docent i medicinsk psykologi.

I den här delen pratar vi bland annat om den oheliga alliansen mellan konservativa extrema kristna och feminister och progressiva vänsteraktivister, som skapades i debatten om satanism, incest och ritualmord från slutet av 70-talet och framåt. Rickard berättar om virusteorin kring epidemisk spridning av uppgifter som pressas fram vid barnförhör och tortyr-förhör med vuxna. Christian Rück berättar om det problematiska med allomfattande förklaringar till varför folk mår dåligt.

Vill ni diskutera uppföljningen med oss finns Christian Rück på Twitter där han heter christianruck, där finns även Christian Dahlström som heter c_dahlstrom.

Vice-artikeln: https://www.vice.com/en/article/59vgwa/the-strange-centuries-long-history-of-satanic-pedophile-panics

Washington Post-artikeln: https://www.washingtonpost.com/outlook/five-myths/five-myths-about-witch-hunts/2019/01/09/40f85b20-0d0d-11e9-8938-5898adc28fa2_story.html

Dokumentären, extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på http://patreon.com/sinnessjukt