Avsnitt 169: Charlotta Sjöstedt om Freud, autism och ADHD (del 1)

 

I det hundrasextionionde avsnittet av podden pratar vi om Sigmund Freud, autism och ADHD. Gäst är journalisten, kommunikatören och författaren Charlotta Sjöstedt som har skrivit boken ”Freuds sista suck” som handlar om arvet efter Freud i den svenska psykiatrin, och hur den ideologiska striden mellan freudiansk psykoterapi och andra psykoterapimetoder i svensk psykiatri missgynnar psykiatripatienter.

Det här är den första delen av tre av intervjun med Charlotta. I det här avsnittet berättar hon om sin egen bakgrund, men även om sin vän Eva och hennes son Hannes vars freudianska psykolog förstörde för honom genom märkliga tolkningar av orsaken till hans neuropsykiatriska problem. Hannes hade bipolär sjukdom, autism och ADHD, och Charlotta menar att den behandling han fick var kontraproduktiv. Vi pratar även om det slöseri med samhällsresurser som behandlingar utan evidens utgör.

I nästa del av intervjun berättar Charlotta mer om Sigmund Freud och vad hans teorier bestod av. Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!