Avsnitt 160: Förlossningsdepression: mamman

I det hundrasextionde avsnittet av podden fortsätter vi tala om förlossningsdepressioner. Det här är del två av tre av vår serie om förlossningsdepressioner och gäst är forskaren och barn- och ungdomspsykiatrikern Pär Höglund. Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, drabbas mellan 10–20 procent av alla kvinnor som föder barn av perinatal-depression – det vill säga den bredare definitionen av förlossningsdepression där man även räknar tiden innan förlossningen äger rum.

I det här avsnittet talar vi generellt om förlossnings-/perinatal-depression och fokuserar sedan på den födande kvinnan, för att i den sista delen fokusera på depression hos partners. Vad säger SBU:s och Socialstyrelsens rapporter egentligen om forskningsläget, vilka behandlingar som är mest effektiva och hur man söker vård i olika delar av landet? Pär och Christian berättar hur de själva och deras partners upplevt att MVC och BVC har hanterat frågan.

Om du vill kommentera det här avsnittet finns Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality. Trevlig lyssning!