Avsnitt 145: Social fobi/social ångest med Eric Bergström (del 1)

I det hundrafyrtiofemte avsnittet av podden pratar vi om social fobi (eller social ångest som det också kallas numera) med Eric Bergström. Han föreläser och driver Ångestskolan som bland annat finns på Facebook och sprider kunskap om främst just social fobi. Eric drabbades av social fobi redan i tioårsåldern, något som sedan plågade honom under ett drygt decennium, innan han efter ett sammanbrott som nybliven 22-åring började sin resa ut ur ångesten.

Det här är första delen av tre av intervjun med Eric, och här berättar han bland annat om när och hur han blev sjuk, hur hans familj reagerade och hur fobin utvecklades över tid. Han berättar även hur hans sociala ångest påverkade kärlekslivet och gjorde att han hade svårt att få vänner. Dessutom berättar han hur han tror att man som förälder bäst undviker att ens barn trasslar in sig i undvikanden, vilket många gånger vidmakthåller social ångest.

I del två som kommer i nästa vecka berättar Eric varför han till och med bytte namn som en konsekvens av fobin, men också hur han tog sig ur sin sociala ångest med hjälp av KBT, samt lite om bakslagen på vägen och vilka situationer han fortfarande får ångest i idag. I del tre delar han med sig av sina bästa tips för den som drabbats av social fobi och dessutom svarar på alla era lyssnarfrågor. Följ gärna Ångestskolan på Facebook, länk nedan. Trevlig lyssning!

Ångestskolan på Facebook: https://www.facebook.com/angestskolan/