Avsnitt 110: Depression med Ullakarin Nyberg (del 1)

I det hundrationde avsnittet av podden pratar vi om depression och suicid. Det här är del 1 av 2 av den här intervjun och gäst är Ullakarin Nyberg, som är en av Sveriges främsta psykiatriker och självmordsforskare. Hon är även ordförande för Svenska Psykiatriska Föreningen, som är Sveriges psykiatrikers nationella intresseförening. I denna den första delen pratar vi bland annat om hur bra bemötande i vården kan rädda deprimerade människors liv.

Ullakarin förklarar också varför psykiatrikern David Eberhard har fel när han påstår att man aldrig kan stoppa någon som vill ta sitt liv. Dessutom pratar vi om det prisbelönta tv-programmet ”30 liv i veckan” och Ullakarins dispyt med metoo-aktuelle Fredrik Virtanen, som mansplainade henne om självmordsforskning i en kolumn i Aftonbladet. Vi pratar också om de pressetiska reglerna som gjort att media fram tills bara ett par år sedan aldrig skrev eller rapporterade om självmord.

Som vanligt får ni gärna kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. Om du som lyssnar har tankar om att ta ditt liv: sök hjälp! Mer info om vart du kan söka dig finns på 1177.se (direktlänk till rätt sida: Sinnessjukt.se/1177). Trevlig lyssning!