Avsnitt 54: PMDS med Inger Sundström Poromaa (del 1)

I det femtiofjärde avsnittet av podden pratar vi om premenstruell dysforisk störning, PMDS. Christian har med sig Inger Sundström Poromaa som är forskare, läkare och professor i obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet. PMDS är en förbisedd och svår diagnos som drabbar 3-5 procent av alla kvinnor i fertil ålder.

Symtomen på PMDS påminner mycket om klassiska depressionssymtom, med bland annat nedstämdhet och ångest. Ofta består behandlingen av antidepressiva SSRI-mediciner som Premalex, men det finns även andra behandlingar. Andra symtom som är vanliga är till exempel humörsvängningar, aggressivitet och bröstsmärtor. Diagnosen är ännu relativt outforskad vilket delvis beror på att det är en psykiatrisk diagnos, men också på att det är en specifikt kvinnlig diagnos.

Det här är del 1 av 2 i den här specialen om premenstruell dysforisk störning, missa inte del 2! Om du vill diskutera avsnittet med Christian finns han på Twitter där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!