Avsnitt 223: Cynthia Bulik om anorexia, bulimi och hetsätningsstörning (del 2)

I det tvåhundratjugotredje avsnittet av podden pratar vi återigen om anorexia, bulimi och hetsätningsstörning. Gäst är Cynthia Bulik. I del två av fyra berättar hon hur hög dödlighet anorexia har jämfört med andra psykiatriska diagnoser, och vad själva dödsorsaken oftast är. Sedan talar vi även om bulimi – vilka är grundsymtomen och vilka är symtomen bortom diagnoskriterierna? Varför hamnar den ätstörningen ofta hamnar i skuggan av just anorexia, trots att även bulimi kan vara dödligt?

Christian frågar även om det som faktiskt är den vanligaste ätstörningen, hetsätningsstörning. Cynthia får berätta vad som skiljer den diagnosen från andra ätstörningar, om kopplingen till bantning, och om skammen som detta tillstånd ofta för med sig. Dessutom frågar Christian huruvida ätstörningsfältet ligger efter annan psykiatriforskning och ifall Cynthias genetikforskning har ändrat hennes uppfattning om hur skadlig reklam är för vår kroppsuppfattning, samt ställer en expertfråga från forskaren och överläkaren Lotta Borg Skoglund om kopplingen mellan NPF och ätstörningar.

Om du vill kommentera avsnittet finns både Cynthia och Christian på Twitter, där Cynthia heter cbulik och Christian heter c_dahlstrom. Christian finns numera även på BlueSky där han heter @christiandahlstrom.bsky.social. Trevlig lyssning!

Recension ”Midlife Eating Disorders – Your Journey to Recovery”: https://vadardepression.se/recension-midlife-eating-disorders-your-journey-to-recovery-av-cynthia-m-bulik/

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Synka Patreon med Spotify: https://www.patreon.com/posts/sa-lyssnar-du-pa-34442592

Anmäl dig till Mental Health Run: https://mentalhealthrun.se/

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/