Avsnitt 220: Psykiatrisk genetik och beteendegenetik med Amir Sariaslan (del 3)

I det tvåhundratjugonde avsnittet av podden pratar vi återigen om psykiatrisk genetik och beteendegenetik. Gäst är Amir Sariaslan. I det här avsnittet pratar vi om att ärftligheten för hur vi människor är och beter oss är större än man tidigare trott. Christian frågar även vad unika eller icke-delade miljöfaktorer är för någonting och vilka av dem som ökar risken för psykisk sjukdom.

Amir får dessutom berätta hur mycket han tror att uppfostran påverkar barn, och varför statistisk styrka är så viktig inom forskning. Han berättar exempelvis varför den uppmärksammade studien som antydde att epiduralbedövning ökar risken för autism inte var tillförlitlig, och hur hans egen forskning kunnat avfärda den kopplingen. Till sist pratar vi även om problemet med kandidatgener.

Om du vill kommentera avsnittet finns både Amir och Christian på Twitter, där Amir heter AmirSariaslan och Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

Prenumerera på Amirs nyhetsbrev om beteendegenetisk forskning: https://www.arvmiljoslump.se/

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Synka Patreon med Spotify: https://www.patreon.com/posts/sa-lyssnar-du-pa-34442592

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/