Avsnitt 213: Dokument: Sigmund Freud och Vargmannen (smakprov)


 *** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***

I det tvåhundratrettonde avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument. Den här gången fjärde och sista delen av dokumentärserien om Sigmund Freud, som handlar om Freuds mest kända fall – Vargmannen. Det är en historia om hur en rysk patient räddade psykoanalysen under ett kritiskt skede då avhoppare riskerade att splittra rörelsen.

Vargmannen hette egentligen Sergej Pankejev och kom från en förmögen rysk familj. Tack vare rikedomarna kunde han söka hjälp i Europa då han i tjugoårsåldern fick psykiska problem. Han blev en av Freuds mest lukrativa patienter och betalade motsvarande fem miljoner kronor i dagens penningvärde för Freuds tjänster. Fallstudien blev dock långt viktigare än pengarna för Freud, eftersom den bevisade att de allt mer ifrågasatta teorierna var riktiga. Men när Pankejev dog publicerades en förödande intervjubok där han blev den första och enda patienten som gett sin egen version av Freuds behandling. Det som hade utmålats som en fantastisk framgång visade sig, återigen, vara ett fullständigt terapeutiskt misslyckande. Två av världens främsta Freud-experter medverkar – svenske Billy Larsson och amerikanen Frank Sulloway.

Extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på: http://patreon.com/sinnessjukt

01 sambatyon I.mp3 by Fabio Keiner is licensed under a Attribution 4.0 International License.

04 chimera.mp3 by Fabio Keiner is licensed under a Attribution 4.0 International License.

Short one by Lovira is licensed under a Attribution-ShareAlike License.