Avsnitt 190: Elbehandling med Pia Nordanskog (del 2)

 

I det hundranittionde avsnittet av podden pratar vi återigen om elbehandling/ECT. Gäst är ECT-forskaren och chefsöverläkaren Pia Nordanskog. I den andra delen av fyra berättar Pia om den snabba och smått otroliga tillfriskningen som många patienter med djupa depressioner upplever efter elbehandling, men även om den avklingande effekten – förblir somliga friska eller försvinner effekten för alla?

Pia förklarar att elbehandling ofta är en livräddande insats även för de patienter där effekten inte är beständig, som ger psykiatrikern och patienten chansen att tillsammans testa nya behandlingar och livsstilsförändringar för att lindra depressionen. Vi pratar dessutom om etiken vid ECT under tvångsvård – vilka etiska överväganden måste en psykiatriker göra när en patient är mycket sjuk? Slutligen talar vi om elbehandling mot mani, vikten av noggrann diagnostik vid ECT och vad skillnaden är mellan indexserie, fortsättnings-ECT och underhålls-ECT.

Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

Om du har självmordstankar finns information om var du kan söka hjälp på 1177, kortlänk här: http://sinnessjukt.se/1177

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/