Avsnitt 176: Kerstin Evelius (del 1)

 

I det hundrasjuttiosjätte avsnittet av podden pratar vi om psykiatrins framtid och statens roll i sjukvården. Gäst är Kerstin Evelius, före detta nationell samordnare för statens insatser på området psykisk hälsa, vilket hon utsågs till 2015 av Gabriel Wikström. Det här är den första delen av fyra av intervjun med Kerstin, och här berättar hon bland annat om varför tidigare psykiatrisatsningar i Sverige har misslyckats, varför det är viktigt att involvera patienter och brukare i vården, samt varför hon tycker att staten har haft en övertro på mjuka styrmedel och kortsiktig projektstyrning.

Kerstin har som samordnare även utrett tvångsåtgärder bland barn. Varför är det så viktigt med tillsyn när man tvångsvårdar barn och varför brister den tillsynen så ofta? Dessutom får hon berätta vad hon tycker om psykiatrins uppdelning i olika huvudmän och hur det påverkar patienterna, samt huruvida hon tror att ytterligare en psykiatriorganisation av samma slag som den brittiska IAPT-organisationen är ett bra alternativ eller inte.

Om du vill kommentera avsnittet finns Kerstin på Twitter där hon heter psykiskhalsa, även Christian finns där och heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!