Avsnitt 155: Förlossningspsykoser och schizoaffektivt syndrom med Pebbles Karlsson Ambrose (del 1)

I det hundrafemtiofemte avsnittet av podden pratar vi om förlossningspsykoser och schizoaffektivt syndrom. Gäst är författaren Pebbles Karlsson Ambrose som drabbades av förlossningspsykos när hon vid 27 års ålder födde sitt andra barn. Pebbles har sedan dess haft flera psykoser och fått diagnosen schizoaffektivt syndrom, som hon beskriver som ett slags mellanting mellan schizofreni och bipolär sjukdom.

Det här är den första delen av fyra av intervjun med Pebbles, och här pratar vi bland annat om de olika trauman hon drabbats av under livet och som ibland resulterat i psykoser. Hon beskriver också diagnosen schizoaffektivt syndrom och vilka drag från bipolär sjukdom respektive schizofreni hon har mest av. Christian frågar hur hon tog beskedet att hon drabbats av en livslång sjukdom och hur hon tänker kring det idag.

Nästa del av intervjun släpps inom kort och handlar bland annat om hur det är att ha en psykossjukdom när man är förälder och hur man som anhörig kan hjälpa den som drabbats. Vill ni kommentera avsnittet finns både Pebbles och Christian på Twitter, där Pebbles heter PebblesKA och Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!