Avsnitt 149: Social fobi/social ångest med Tomas Furmark (del 2)

I det hundrafyrtionionde avsnittet av podden pratar vi återigen om social fobi med professor Tomas Furmark. Det här är del två av fyra av intervjun med Tomas, och i det här avsnittet berättar Tomas bland annat att våra fördomar om vilka människor som drabbas av social fobi ofta inte stämmer överens med verkligheten.

Han berättar även om artister som har haft rampfeber och vilka andra psykiska sjukdomar social fobi har hög samsjuklighet med. Dessutom pratar vi om vilka fysiska symtom social fobi för med sig, om hur vanliga dom olika svårighetsgrader av social fobi är och vad som kännetecknar dem. I slutet av det här avsnittet får ni även veta hur pass ärftligt social fobi är, samt vad man kan lära sig om social fobi med hjälp av hjärnavbildning och maskininlärning.

I nästa avsnitt av intervjun berättar Tomas bland annat mer om KBT (kognitiv beteendeterapi) och hur en sådan behandling går till när man söker för social fobi. Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!