Avsnitt 2: Social fobi och motion

I andra avsnittet av Sinnessjukt pratar jag med Pär Höglund om social fobi och motion.

Social fobi är tillsammans med specifika fobier den vanligaste ångestsjukdomen av alla, och faktiskt även en av de vanligaste sjukdomarna i befolkningen totalt sett. Någonstans mellan 10-15 % av alla svenskar drabbas någon gång i livet av social fobi. Trots det är det nästan helt tyst om sjukdomen. Varför?

I podden berättar vi vad social fobi är för någonting, hur det skiljer sig från agorafobi (torgskräck) och vilka behandlingar som visat sig effektiva. Dessutom berättar jag om min egen tid med social fobi och vilka situationer som blev jobbiga för mig.

Pär slår ett slag för motion som ett sätt att hålla demonerna borta. Han berättar lite om forskning som visar att motion har positiva effekter på många psykiska sjukdomar, till exempel depression. Han frågar dessutom ut mig så som jag frågade ut honom i förra avsnittet, så att ni lär känna mig lite bättre.