Avsnitt 139: Elitidrott, machoideal och psykisk ohälsa med Albin Tingsvall (del 2)

I det hundratrettionionde avsnittet av podden pratar vi om psykisk ohälsa och machoideal bland elitidrottare. Gäst är Albin Tingsvall, som skrivit boken ”Allt jag förlorade på att vinna” (Offside Press). Det här är del 2 av 3 av intervjun och här talar vi bland annat om den ojämna fördelningen av resurser mellan män och kvinnor i idrottsvärlden, och hur tränarna Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes ledarstilar skilde sig åt.

Vi pratar även om hur elitidrottare numera har börjat öppna upp mer och mer om sin psykiska ohälsa, även i konservativa miljöer som den engelska toppfotbollen. Dessutom berättar Albin varför han tror att elitklubbar skulle tjäna på att börja ta psykiska sjukdomar på samma allvar som fysiska, och varför näringslivet är så besatta av att låta före detta elitidrottare inspirationsföreläsa om ledarskap, trots att idrottsvärldens ledarskap ofta lämnar mycket i övrigt att önska.

Den sista delen av intervjun finns redan ute. Där pratar vi bland annat om varför elitidrott nästan alltid är ett dåligt karriärval, vilka positiva sidor både breddidrott och elitidrott har, varför psykologer är så dåliga på att sälja sig själva och hur man är en bra idrottsförälder.