Avsnitt 208: Dokument: Sigmund Freud och fallet Dora (smakprov)

 *** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***

I det tvåhundraåttonde avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument. Den här gången tredje delen av dokumentärserien om Sigmund Freud, som handlar om Freuds första egna fallstudie: fallet Dora. Det är en historia med många besynnerliga inslag, och en fingervisning om hur långt Freud var beredd att gå i sina teoretiska spekulationer.

Dora, som egentligen hette Ida Bauer, gick i behandling hos Sigmund Freud under tre månader år 1900, då hon var arton år gammal. Behandlingen var misslyckad och patienten avbröt den själv efter att ha tröttnat på Freuds långsökta tolkningar, som bland annat gick ut på att hon var sexuellt attraherad av mannen som antastat henne som barn. Freud menade att hon också var sexuellt attraherad av sin egen pappa, hans älskarinna – och av Freud själv. Tre av världens främsta Freud-experter medverkar – svenske Billy Larsson, och amerikanerna Frederick Crews och Frank Sulloway.

Extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på: http://patreon.com/sinnessjukt

Skin Wax by Pablo Perez is licensed under a CC0 1.0 Universal License.

Dissonance by Lex Villena is licensed under a Attribution 4.0 International License.

Coffee And Time by P C III is licensed under a Attribution License.

Vast Skyline by Scott Holmes Music is licensed under a Attribution License.

a3 by A. P. Vague is licensed under a Attribution-ShareAlike 3.0 International License.