Avsnitt 163: Siri Helle om forskarkritiken mot ”Skärmhjärnan”

I det hundrasextiotredje avsnittet av podden pratar vi med psykologen och författaren Siri Helle om forskarkritiken mot Anders Hansens bok ”Skärmhjärnan” och intervjun med Anders i förra avsnittet. Siri har bland annat skrivit boken ”Smartare än din telefon: hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer” och varit med och tagit fram en rapport för Mind som heter ”Mår unga sämre i en digital värld?” Hon har även kritiserat Anders bild av sambandet mellan psykisk ohälsa och skärmtid i en debattartikel i Aftonbladet, och på sin blogg på sirihelle.com.

Siri berättar varför hon tycker att Anders bok är vinklad och fokuserar på de potentiellt negativa effekterna. Hon har även lyssnat på intervjun med Anders och berättar vad hon tycker om de förklaringar han gav i den. Förutom ”Skärmhjärnan” får Siri berätta hur hon uppfattat kunskapsläget i forskningsfältet som rör psykisk ohälsa och skärmtid. Bland annat pratar vi om psykologiforskaren Amy Orbens avhandling ”Teens, Screens and Well-Being: An Improved Approach” som gör upp med många av de myter som finns kring skärmtid och psykisk hälsa.

Om ni vill diskutera avsnittet med oss finns vi på sociala medier. Siri finns på Instagram där hon heter psykologsiri, och Christian finns på Twitter där han heter c_dahlstrom.