Avsnitt 117: Finansminister Magdalena Andersson

I det hundrasjuttonde avsnittet av podden talar vi politik och psykiatri med finansminister Magdalena Andersson och SSU:s förbundsordförande Philip Botström. Andersson berättar bland annat att hon upplever att det pratas mer om psykisk ohälsa bland politiker och beslutsfattare idag. Däremot är hon inte villig att styra landsting och kommuner genom att exempelvis lagstadga om ett maxtak för elever per skolkurator inom elevhälsan.

I podden ger vi en översikt över de politiska förslag som de olika riksdagspartierna har presenterat den senaste tiden. Psykiatrin har på kort sikt seglat upp som en av de största frågorna inför riksdagsvalet i höst. Det alla partier har gemensamt inför valet är att de vill minska köerna till BUP. Annars är det främst tre partier som har stuckit ut med vallöften kring psykiatrin: Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna. SSU:s förbundsordförande Philip Botström berättar om deras arbete mot psykisk ohälsa bland unga och reaktionerna han själv fick när han talade offentligt om sina egna psykiska problem.

Philip Botström berättar även om SSU:s försök att få Socialdemokraterna att föreslå ett maxtak för antalet elever per skolkurator, och vad han tror talar för att psykiatrin kommer att förändras under nästa mandatperiod. Dessutom berättar han om hur han reagerade när hans nåddes av beskedet att artisten Tim ”Avicii” Bergling tagit sitt liv.

Ni får hemskt gärna kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. Uppmärksamma oss gärna på eventuella faktafel i de politiska förslagen som är lite snåriga att överblicka. Trevlig lyssning!