Avsnitt 36: Högtider, julångest och självmord

I det trettiosjätte avsnittet av podden pratar vi om högtider, jul och självmord. Dagarna kring högtidsdagar påverkar självmordsstatistiken på ett mycket speciellt sätt, enligt en svensk studie från 1999 gjord av självmordsexperten Danuta Wasserman och statistikern Ludvig Olsson. I studien har man undersökt hur högtidsdagar och dagarna innan och efter påverkar självmordsfrekvensen under en 28-årsperiod (1969-1996) i Sverige.

Till exempel ser man en kraftigt ökad självmordsfrekvens bland unga i Sverige under nyårsdagen, men flera andra intressanta mönster avslöjas också. Christian och Pär diskuterar studien och vad högtider innebär för den psykiska ohälsan, till exempel genom ensamhet och ökad alkoholkonsumtion, men även gemenskap och vila. Dessutom ger de sina bästa julklappstips ifall du behöver lite inspiration!

Studien vi pratar om i podden kan du läsa här:

http://ltarkiv.lakartidningen.se/1999/temp/pda20430.pdf

Om du har tankar om att ta ditt liv, sök professionell hjälp eller ring till Minds dygnet runt-öppna självmordslinje på telefonnummer 90101. Du kan också mejla eller chatta med självmordslinjen, gå in på www.mind.se/sjalvmordslinjen.

Tillgänglig på: